Strava dlouhověkosti

Omezme co nejvíce příjem nasycených tuků přítomných například v tlustém mase, smažených jídlech, másle, margarínu, plnotučném mléce, tučných sýrech, sádlu, smetaně, vejcích, uzeninách či vnitřnostech.

Naopak jezme nenasycené tuky obsažené například v extra panenském olivovém oleji, suchém ovoci a rybách, ale také v ořeších, slunečnicových semínkách či v sojovém a lněném oleji.

Snižujeme také příjem jednoduchých cukrů včetně sladkých nápojů.

Zvyšme konzumaci složených sacharidů, výrobků z celozrnné mouky, například těstovin či chleba, brambor či celozrnné rýže. Přijímejme dostatečné množství vitamínů a složených sacharidů, které jsou potravou pro mozek.

Jezme a vybírejme si kvalitní ingredience, které jedli naši předci, využívejte tradiční, ale zdravé recepty babiček.

V případě nadváhy jezme dvě jídla denně a mezi nimi svačinu. Dopřejme si například snídani a jedno další jídlo a pak svačinu s nízkým obsahem kalorií, ale obsahující dostatečné množství živin. Jezme v rozmezí 12 hodin, například snídani v osm ráno a skončete s jídlem před 20. hodinou.

Podle vlastních potřeb se můžeme občas postit.

Kontrolujme si váhu, ale také objem v pase: velké břicho může být spojeno s nebezpečím vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění.