Popenec obecný

12.01.2022

Je všude a je to takové nic. Hned je v plotech, pak na mezi, na oranici, dostane se na louku a zkrátka všude, kde je trochu co pít. A třeba je to "nic", staří Germáni jím honili zlé duchy. 

Když tomuto popenci, o kterém se říká, že je to plevel, přiznávali lidé takovou moc, že i na zlé duchy stačila, tak v něm něco musilo být. A jak by nebylo!

Vždyť se i dnes ještě pěkně sbírá a suší jeho nať, zrovna když popenec kvete. Sbírá se od března do srpna. 

Odvarem nati si můžeme vyplachovat při rýmě nos. Ještě před půl stoletím prodávaly babky na trhu o velikonocích hromádky popence do polévky. Jinde se mladé výhonky tohoto kouzelníka ještě dnes používají jako zelenina. Ovšem velkoměsta dnes na to všechno už zapomínají.

Odvar z popence rozpouští hlen, působí protizánětlivě, hojivě a dezinfekčně, působí močopudně.

Užití: vnitřně v nálevu (1 polévková lžíce řezané natě na 1/2 litru vody), osladit medem. Užít během dne jako prostředek při onemocnění dýchacích cest, kašli, zahlenění.

Mladých listů popence se užívá jako jarní zeleniny do polévky a salátů.


zdroj

Sbíráme léčivé byliny, Jaroslav Petrbok - Otto Ušák (1958)

Naše rostliny v lékařství, MUDr. Jaroslav Korbelář, CSc. (1968)