Kopřiva dvoudomá

08.01.2022

Tento divoch umí i něco jiného, než člověka pořádně popálit. Není jen pro housata a pro nás na špenát. Dovede si zahrát i na lékaře nemocí. Ne všech. Od některých však člověku pomoci nedovede. Když tě trápí někde v těle revma, nasekej si to místo kopřivou! Proč ne? Vždyť si tím dal jen velké množství drobounkých injekcí. Kopřivy mají totiž žahavé chloupky, v těch je zvláštní tekutina a v té tekutině ledacos - i kyselina mravenčí. Jakmile se vám tato kyselina dostane pod kůži, naskáčou vám pupeny, chvilku to pálí a pak se vám může ulevit.

Nať kopřivy sbíráme od dubna do května, než začne kopřiva kvést. Poté sbíráme samotné kopřivové listy. A jak na to? Rukavice a srp či nůžky.

Kopřivy sušíme rychle ve stínu, ale všechny musí zůstat zelené. 

U nás roste kopřiva hlavně na pustých místech, v křovinách, u plotů, podél cest, v příkopech.

Mladých kopřiv je možno použít jako zeleniny k posílení a přeladění činnosti střevní a při chudokrevnosti. Starší syrová rostlina slouží při revmatismu jako prostředek překrvující kůži.

Kopřiva obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, včetně železa. 

Použití kopřivy v léčitelství je velmi rozmanité. Kopřiva působí povzbudivě na metabolismus a zároveň pomáhá proti chudkrevnosti. Dále má antirevmatický, protizánětlivý účinek a urychluje hojení ran. Také má prokazatelné účinky na nemoci a záněty močových cest.

Kopřivový sirup

Připravit si zdravý a výtečný sirup z kopřivy není nic složitého.

250 g čerstvé nati zalijeme 0,5 litrem studené vody, necháme 10 minut vařit a následně pod pokličkou v chladnu luhovat do druhého dne. Poté slijeme, vymačkáme listy a výluh smícháme s 0,5 kg medu nebo cukru. Uchováváme v lednici. Užíváme 1 polévkovou lžíci denně na podporu imunity nebo při problémech s prostatou.

Čaj z čerstvých kopřiv

Očistnou jarní kopřivovou kůru si jednoduše uděláme tak, že budeme pít kopřivový čaj. 1 vrchovatou čajovou lžičku nesekaných čerstvých kopřiv spaříme 250 ml vody a krátce vylouhujeme. Čaj připravený z kopřivy velmi dobře čistí ledviny. Při častém pití by je však mohl vyčistit až příliš. Proto je vhodné čaj pít nejdéle 2 týdny v kuse.


zdroj

Sbíráme léčivé byliny, Jaroslav Petrbok - Otto Ušák (1958)

Naše rostliny v lékařství, MUDr. Jaroslav Korbelář, CSc. (1968)