Fermentovaný čaj

16.06.2019

Letos  jsem se poprvé rozhodla vyzkoušet tento "jiný druh" bylinného čaje. Byla jsem už na třech přednáškách místní bylinkářky Vandy Vrlové, také jsem si něco o fermentovaném čaji přečetla.

A tak je první pokus na světě. Povedl se. Příští rok zkusím znovu a i lépe nafotím.

Postup jednotlivých činností FERMENTACE (zdroj z internetu)

1. Zavadnutí

Listy ihned po nasbírání rozložíme ve stinné, spíše vlhké místnosti na plátno v tenké vrstvě, tak aby se nezapařily. Poté necháme listy zavadnout na 12 až 24 hodin. Záleží na vlhkosti a konkrétní teplotě.

2. Lisování (řezání)

Nyní můžeme začít uvadnuté listy řezat, lisovat nebo mačkat. Účelem je narušit buněčné struktury. Uvolní se tak šťávy, které podporují fermentaci. Nejvhodnější způsob je listy mačkat pouze v rukách. Můžete však použít i jiné techniky, jako je válení klasickým dřevěným válcem. Důležité je, aby listy nebyly příliš rozdrcené.

3. Zvlhčování

Listy rozložíme ve velmi tenké vrstvě na bílé režné plátno z 100% bavlny. V nouzi si vystačíte s čistou bavlněnou utěrkou. Listy zavlhčíme obyčejnou vodou třeba s použitím rozprašovače.

4. Fermentace

Přípravu máme za sebou a nyní nastává vlastní fermentace. Svineme plátno do ruličky a uložíme ho na teplé místo na dva až tři dny. Teplota by měla být rovnoměrná a neměli bychom zámotky vystavovat průvanu ani je zbytečně rozbalovat. Každý má doma jiné podmínky, někdo bude muset dovlhčovat a jiný hledat teplejší místo. Rovněž doba fermentace může být různá, někdo to stihne za dva dny a někomu to bude trvat déle. V případě delší fermentace je potřeba si dát pozor na plíseň a občas zkontrolovat proces fermentace. Výsledkem fermentace je zhnědnutí až zčernání listů.

5. Sušení

Poslední fází fermentace listů je rychlé dosušení při teplotě do 45°C. Tady lze již použít třeba troubu nebo sušičku ovoce.

Listy vybraných volně rostoucích bylin, které jsou vhodné pro fermentaci:

maliník

ostružiník

jahodník