Fermentovaný bylinný čaj
K čemu je dobrá FERMENTACE
Fermentace bylin nám slouží k získání lahodnější chutě celoročních osvěžujících domácích bylinných čajů. Většinou fermentaci provádíme u listů a to těch, které obsahují třísloviny. Je to obdobný proces, který se provádí u čínských nebo indických klasických černých čajů nebo u tabákových listů. Fermentace je proces vyvolaný působením různých fermentů (mikroorganismů), které pozměňují určité vlastnosti látek. V našem případě se jedná o určitý způsob kvašení, při kterém dochází k samovolnému vzniku tepla a následnému zapaření.
Postup jednotlivých činností, abychom docílili FERMENTACE
1. Zavadnutí
Listy ihned po nasbírání rozložíme ve stinné spíše vlhké
místnosti na plátno v tenké vrstvě, tak aby se nezapařily. Poté necháme
listy zavadnout na 12 až 24 hodin. Záleží na vlhkosti a konkrétní
teplotě.
2. Lisování (řezání)
Nyní můžeme začít uvadnuté listy řezat, lisovat nebo mačkat.
Účelem je narušit buněčné struktury. Uvolní se tak šťávy, které
podporují fermentaci. Nejvhodnější způsob, který jsem vysledovala, je
listy mačkat pouze v rukách. Můžete však použít i jiné techniky, jako je
válení klasickým dřevěným válcem. Důležité je, aby listy nebyly příliš rozdrcené.
3. Zvlhčování
Listy rozložíme ve velmi tenké vrstvě na bílé režné plátno z 100%
bavlny. V nouzi si vystačíte s čistou bavlněnou utěrkou. Listy
zavlhčíme obyčejnou vodou třeba s použitím rozprašovače.
4. Fermentace
Přípravu máme za sebou a nyní nastává vlastní fermentace. Svineme
plátno do ruličky a uložíme ho na teplé místo na dva až tři dny.
Teplota by měla být rovnoměrná a neměli bychom zámotky vystavovat
průvanu ani je zbytečně rozbalovat. Každý má doma jiné podmínky, někdo
bude muset dovlhčovat a jiný hledat teplejší místo. Rovněž doba
fermentace může být různá, někdo to stihne za dva dny a někomu to bude
trvat déle. V případě delší fermentace je potřeba si dát pozor na plíseň
a občas zkontrolovat proces fermentace. Výsledkem fermentace je
zhnědnutí až zčernání listů.
5. Sušení
Poslední fází fermentace listů je rychlé dosušení při teplotě do 45°C. Tady lze již použít třeba troubu nebo sušičku ovoce.
Listy vybraných volně rostoucích bylin, které jsou vhodné pro fermentaci:
maliník
ostružiník
jahodník