BLOG 2022

Proč ji lidé dali české jméno smetanka? Ona sice žádnou smetanu nedává, ale když ji nalomíte stonek, teče z něho bílá šťáva a ta se lepí. Proto smetanka. Rusové ji říkají oduvančik. Proč? Protože každé její semínko má svůj vlastní padáček a jak vítr zaduje, už s ním letí dál a dál. Kam padne, tam padne. Jak se dostane...

Je všude a je to takové nic. Hned je v plotech, pak na mezi, na oranici, dostane se na louku a zkrátka všude, kde je trochu co pít. A třeba je to "nic", staří Germáni jím honili zlé duchy.

Tohle je rostlina velmi vyhledávaná a pilně sbíraná. Že se potřebuje do léků proti kašli a chrapotu, to napadne každého už podle toho jména.

Na neděli máme už několik dnů naplánovanou trasu, ale počasí ji během pár minut v sobotu večer mění. Má se ukázat ráno sluníčko, tak naskočil nový nápad, že na Hostýnkách to bude přesně ono. Trasu z Hošťálkové jdeme s Aničkou obě poprvé, takže prima nedělní poznávačka.

Tento divoch umí i něco jiného, než člověka pořádně popálit. Není jen pro housata a pro nás na špenát. Dovede si zahrát i na lékaře nemocí. Ne všech. Od některých však člověku pomoci nedovede. Když tě trápí někde v těle revma, nasekej si to místo kopřivou! Proč ne? Vždyť si tím dal jen velké množství drobounkých injekcí. Kopřivy mají totiž...

Kdyby toto maličké veselé stvoření mělo hlásek, to by bylo smíchu! A lidé by naslouchali a divili by se: "To je krásy, to je krásy!" Brouček leze, muška lítá, včelky sbírají med. A motýl? To jako by se sám květ utrhl a vznášel ve vzduchu! A potom ta zeleň, ano, právě ta! Zrovna z ní jde radost, a když...

Jak by člověku nepomáhal petrklíč! Sotvaže se na něj jen podíváš, už máš takovou radost, že bys chtěl objímat celý svět. Je přece už teplé jaro. To život znovu začíná a na zimní tmu si už nikdo ani nevzpomene. Má barvu jako sluníčko a na to všichni čekají! Sluníčko, to je světlo a teplo a to každého potěší. A ještě...

Ten si umí na jaře pospíšit. To si ještě někde ve stínu hoví sněhové závěje a on už vykvétá, sotvaže se sluníčko jen trochu o zem opře. Má-li dost místa, je od něho všude až žluto.

Kvásek

04.01.2022

Vůně a chuť čerstvě upečeného chleba je zvláště v sychravých a podmračených dnech tím nejlepším lékem na všechny chmury. Už jste zkusili upéct tradiční kláskový žitný chléb? Že ne, protože nemáte kvásek, bez kterého to nejde? Můžete si ho opatřit v pekařství, ale ještě lépe si ho udělat sami doma. Založit si svůj vlastní žitný chlebový kvásek je...